Je bekijkt nu Hoe is Mutende ontstaan, waar staan we voor en wat doen doen we in 2023?

Hoe is Mutende ontstaan, waar staan we voor en wat doen doen we in 2023?

Mutende is ontstaan op 14 februari 2000 toen Reinette en Keesjan van der Maas, na vijf jaar samenwerking met de Zambiaanse pastor Joseph Chikoti en zijn vrouw, samen met enkele anderen een manier zochten om potentiële donateurs te stimuleren om de scholingskosten van de vier Chikoti-kinderen belastingaftrekbaar te kunnen bijdragen, iets waarvoor Joseph en Melanie te weinig inkomsten hadden. Zo konden zij zich vrijer richten op hun centrale rol in het leven van elf lokalen bush-kerken. In de jaren na de tragische dood van Joseph en Melanie eind 2001 konden hun kinderen dankzij een oom en tante en de steun van Mutende hun vervolgopleidingen afmaken en een bestaan opbouwen. 

Hoe werkt Mutende?

Intussen kwam Mutende, door hun regelmatige bezoek aan de Chikoti’s, in contact met andere kleinschalige lokale onderwijsinitiatieven voor kansarmen in Centraal Zambia, waar Mutende vervolgens sponsors voor vond.

Een centraal criterium voor onze inzet is altijd dat een project reeds door een groep toegewijde lokale mensen moet zijn geïnitieerd, maar dat hun middelen gewoon te beperkt zijn. Zo “leveren wij slechts hout voor een al gloeiend vuur.” Op deze manier blijven de lokale mensen echt eigenaar van hun project en hebben we door de jaren heen kunnen voorkomen dat ze voor de praktische uitvoering zijn gaan leunen op “externe gulle donors”. 

Waarvoor staat Mutende?

Mutende’s visie is dat Zambiaanse gemeenschappen armoede gaan doorbreken door het mogelijk maken van het volgen van goed onderwijs. Of, in de woorden van het algemene doel van Mutende:

“Het materieel en financieel ondersteunen van personen uit ontwikkelingslanden in het volgen van opleidingen, teneinde het geestelijk en maatschappelijk functioneren van deze personen te bevorderen.” 

Wat doet Mutende in 2023?

Dit alles komt tot uiting in bouwprojecten (Miloso Training Centre, Agape School), (gedeeltelijke) sponsoring van schoollunches (Agape School) en schoolkosten van meerdere studenten, empowerment kampen (Beulah Training Centre), opvang van kwetsbare kinderen (Yimusa Ministries) en inkomsten genererende projecten voor opvanggezinnen van weeskinderen (Seed for Feed).

Mutende krijgt het steeds voor elkaar om giften volledig terecht te laten komen bij het doel waarvoor ze gegeven worden. Het bestuur bestaat overwegend uit betrokken jongvolwassen vrijwilligers waarvan de meesten de lokale partners kennen door ze te hebben bezocht.